Een Travellerspoint blog

Auckland: City of Sails

en uitgedoofde vulkanen

sunny 25 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Na een goeie nacht slaap opgestaan voor mijn eerste dag Auckland!

Eerst wat ontbijt en fruit gaan kopen in een supermarkt, want kon de vitaminen wel goed gebruiken na het vliegtuig-eten en fast-food in Taipei. En zeker voor wat ik die dag allemaal van plan was.

Om 9u15 de ferry genomen naar Rangitoto Island, een eiland en natuurreservaat in de oostelijke baai van Auckland. Rangitoto is een uitgedoofde vulkaan, 260m hoog, die ongeveer 600 jaar geleden uit de bodem van de zee is ontstaan. En vanuit de aanlegsteiger van de ferry vertrekt er een mooie wandeling naar de top. Toch best wel een pittige klim van ongeveer een uur, tussen lavavelden en bomen, maar het uitzicht als beloning was prachtig (zeker omdat het een zonnige dag was, 23 graden, met amper hier en daar een kleine wolk). Je kon van daaruit heel Auckland en de rest van de baai bewonderen, echt een geweldig zicht. De krater van de vulkaan was ook wel knap, volgroeid met pohutukawa, een soort NZ plant. Onderweg naar onder dan nog een zijpad genomen richting Lava-grotten, maar wegens geen zaklamp bij, toch niet verder dan een 20-tal meter in de grotten kunnen gaan, maar ook best wel indrukwekkend.
Om 12u45 (perfect genoeg tijd om naar de top te gaan en terug te keren) de ferry terug naar Auckland genomen. Toffe stad, grote boulevards, hoge gebouwen, maar bijzonder weinig verkeer, en eigenlijk zeer weinig mensen op straat. Precies alsof het een feestdag is en de meeste mensen de stad uitgetrokken zijn, alleen is het hier een gewone doordeweekse dag.

Heb dan de bus genomen naar Mount Eden, ook een uitgedoofde vulkaan, maar dan in het midden van de stad, is iets heel anders: minder hoog, 196m, begroeid met gras en jawel... een bende koeien die daar lustig op staan te grazen (dacht dat ik even in Oostenrijk was). Eens daar de top bereikt had ik daar een schitterend zicht op de buitenwijken van de stad. Auckland is echt enorm uitgestrekt, met de ene wijk na de andere. De krater op mount Eden daar vond ik mooier dan die op Rangitoto, omdat die met gras begroeid was en daardoor beter in detail te zien was. Enige minpuntje waren de bussen vol Japanners, maar ja, die zijn overal he, en daar kan de vulkaan zelf niets aan doen...

Volgende bestemming: One Tree Hill (nee, niet de serie), een uitgedoofde vulkaan (alweer ;) ) met daarop het graf van de 'stichter' van NZ, Campbell. en een grote obelisk ter ere van hem.
Alleen had de buschauffeur niet goed begrepen dat ik daarheen wou, en die heeft me dan maar een heel eind daarvandaan afgezet, omdat de bus niet dichter meer ging (geen slechte kerel hoor die buschauffeur, alleen spreekt hij niet zo goed Engels, iets wat de buschauffeurs hier blijkbaar allemaal gemeen hebben). Na een half uurtje stappen dan eindelijk het park bereikt, en dan nog een uurtje later ook de top. Plan was om op de Hill de zonsondergang te zien, maar door het transportprobleempje is dat plan dan in het water gevallen. De tocht naar boven door het schemerdonker was wel aangenaam, vergezeld door joggers op weg naar of onderweg terug van de top. De top heb ik bereikt in het donker, bijgestaan door het licht van de maan. Van daaruit een prachtig zicht op Auckland by night, allemaal lichtjes.

Gelukkig de juiste bus terug richting stadscentrum en tegen 20u terug in de jeugdherberg, hoewel, zeg maar jeugdhotel, veel volk, als dit low season is wil ik hier niet zijn in het hoogseizoen!

Ben dan lekker gaan eten in een chic visrestaurant langs de waterkant, met zicht op de jachthaven (mocht mezelf wel even verwennen voor mijn eerste dag in NZ en mijn inspanningen vandaag). Heel lekker gegeten, beetje zoals in 'mijn restaurant', met een lekkere NZ wijn erbij. Dus ikke content. :)

Voila, that's it so far. Ik ga straks nog even de bar beneden gaan uitchecken, de bon voor 1 betalen + 1 gratis kan ik toch niet laten liggen he.

Morgen de camper (benieuwd welke!) gaan afhalen en dan de weide NZ-wereld in! Eerst naar het Noorden, en wat ik daar allemaal beleef, dat lezen jullie in de volgende aflevering van het leven zoals het is: Kenneth in Nieuw-Zeeland.

Tot de volgende!

Kenneth

PS: heb nog geen foto's kunnen uploaden, maar jullie kunnen eventueel wel foto's opzoeken via google images :
images.google.co.nz
gewoon b.v. "rangitoto" intikken en dan zien jullie het wel. Enjoy!

Geplaatst door Kenneth NZ 4:08 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged ecotourism Reacties (0)

Last stop: Auckland!

semi-overcast 21 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Hier is ie dan: mijn 3e post: van Taipei richting Auckland!

In mijn laatste uren in Taipei ben ik, zoals in mijn vorige post vermeld, meegeweest met een city tour, georganiseerd door het Toerisme bureau van Taiwan. Eerst mijn bagage in het depot gestockeerd en dan richting de balie van de toeristische dienst. Blijkbaar waren er toen niet al te veel geinteresseerden want ik was de enige die zich had ingeschreven. Ik had dus maar even mijn eigen prive gids en eigen bus met chaffeur! In Taipei hebben we dan allerlei dingen bezocht die ik de dag eerder dan niet had gezien, en die waren best wel interessant : de longshan tempel, het presidentieel paleis, Chiang Kai Chek memorial building, een gedenkplaats voor oorlogsslachtoffers en Taipei 101 (een 508m hoog gebouw, volgens de gids het hoogste gebouw in de wereld, maar zeker ben ik daar niet van). Best nog wel interessant, en de gids had ook wel boeiende dingen te vertellen.

Terug in de luchthaven nog 6u moeten wachten vooraleer mijn vlucht naar Auckland vertrok, dus wat doet ne mens dan: idd, heb mij daar in de zetels gelegd en een goed dutje gedaan. Uiteindelijk dan toch mogen boarden in een vliegtuig dat vol Aziaten zat. Gelukkig was er ook een Kiwi (een Nieuw-Zeelander, genoemd naar de vogel, niet naar de vrucht blijkbaar) aan boord en gelukkig zat die naast mij. Kon ik onmiddellijk eens een babbelke slaan met een Nieuw-Zeelander en hopelijk wat insider information te pakken krijgen over de plaatsen waar ik allemaal naartoe ging. Jammer genoeg was hij bijna nooit uit Auckland geweest (enkel eens even naar zijn oom in het Noorden), dus ja, daar ging mij plan. Toen ik hem mijn reisschema liet zien, moest hij echt met zijn vinger de letters van elke klank volgen wanneer hij een niet-Engelsachtige (dus Maori) plaatsnaam tegenkwam. Precies ne kleine van 7 jaar die juist leert lezen :) Dat had ik toch niet verwacht van iemand die zeker de 30 al gepasseerd was. Maar voor de rest best nog een OK kerel.
Wel slecht geslapen (1 a 2u) dus dat ging nog wat worden die eerste dag...
Veilig geland in Auckland dan, na een vlucht van 11u. Eerst door de immigratie, met een spervuur van vragen.
Where do you come from?
What is the purpose of your visit?
How long will you be staying? Can you show me your return ticket?
Where will you be staying? Do you have proof of your hostel? Do you have proof of your camper rental?
Where do you work? Which bank? What do you do there? (Voor de gemakkelijkheid toch nog even vermeld dat ik bij Citibank werkte, kwestie van niet te moeten zeggen dat ik mijn ontslag gegeven had)
Enfin, dan toch nen OK gekregen en dan de volgende stap: richting Biosecurity check (controle dat je geen vreemde organismen in NZ binnenbrengt). Alle groenten en fruit en alle van dieren afkomstige producten (dus ook b.v. honing) moesten vernietigd worden. Maar had daar toch niks van bij, dus dat was geen probleem (in tegenstelling tot al die Aziaten, want die hadden de vreemdste dingen bij). Heb wel mijn bergschoenen moeten uitpakken en laten controleren, maar die werden ook goedgekeurd (had ze immers goed gepoetst! zoals altijd.... ahum...)

Dan bus richting hostel genomen, ingecheckt (enorm gebouw) en na een verkwikkende douche Auckland gaan verkennen! Een goede wandeling gemaakt door Albert Park, en de straten downtown (waar het hostel middenin ligt). Eens bij Escape Rentals, waar ik mijn campervan gereserveerd heb, gaan kijken maar ze konden mij nog niet zeggen welke camper ik ging krijgen (elke camper is immers met grafitti in een thema van NZ gespoten), dus dat wordt nog even spannend afwachten!

Na een lekkere pizza en een NZ-pint in een bar met Kiwi-muziek dan toch in mijn bed gekropen rond 20u, want de slechte slaap tijdens de vlucht en de jet-lag begonnen door te wegen.

to be continued...

Geplaatst door Kenneth NZ 21:22 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged air_travel Reacties (0)

Step One: Taiwan

sunny 25 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Groetjes uit Taiwan!

Keyboard is hier qwerty, en met chinese tekens, dus het zal hier geen heel gemakkelijk berichtje worden ; )

Na een voorspoedige treinrit van +- 2u van Antwerpen naar Schiphol en een lange, 16u durende vlucht - met tussenstop in Bangkok - toegekomen in Taiwan rond 10u50. Omdat ik pas de volgende dag om 22u mijn volgende vlucht heb, ging de luchtvaartmaatschappij Eva air een hotel voor mij voorzien, zo was mij verteld. Ik dus naar de balie van Eva air. Toen ik de mevrouw aan de balie vroeg naar mijn vouchers voor een gratis hotel en maaltijd e.d. bekeek die mij met zo'n gezicht van "jongen, wat vraagt gij nu? een gratis hotel voor u???" Enfin ja, naar een paar telefoons mocht ik even gaan zitten en een paar minuten later kwam er een andere dame met een naambordje met mijn naam op (da's ook den eerste keer dat zo'n eer mij te beurt valt), en een voucher voor het hotel. Ik mocht haar volgen door een wirwar van gangetjes (backstage in Taoyuan Int'l Airport, jaja), tot ik bij een wachtruimte voor de shuttle-bus kwam. Na de verkeerde shuttle-bus te hebben genomen (blijkbaar zeggen Taiwanese buschauffeurs op alles 'ja', ook al vraag je of die bus naar het Chuto Plaza Hotel gaat, en die bus daar helemaal niet naartoe gaat). Uiteindelijk dan toch in het juiste busje terecht gekomen en na een verkwikkende douche in het chique 4 sterren hotel klaar om Taipei eens te gaan verkennen.

Blijkbaar is het Taipei nog redelijk ver van het hotel, dus ik neem het openbaar vervoer.
Met een taxi tot aan Taoyuan station, waar bijna alles in het Chinees op het bord staat aangeduid... Mmmm. Wat zou Taipei zijn... Ik dus in mijn beste Taiwanees het gaan uitleggen tegen de persoon aan het loket: "One, Taipei, please" . Yes, we hebben een ticket. 43 NT (New Taiwanese Dollar / 1EUR = 45 NT$ => 1 NT$ = +- 1 BEF! gemakkelijk he). De ticketcontroleur wees me met een handgebaar naar het juiste perron en na voldoende aangegaapt te zijn geworden door de mensen op het perron stapte ik op de trein richting Taipei.

Eigenlijk best wel een lelijke stad, Taipei. Een paar hoge flatgebouwen die nog wel OK zijn, maar voor de rest bijna allemaal lelijke gedrochten en druk verkeer. En heel veel winkeltjes zoals ik die in Vietnam ook ben tegengekomen. Het had wel iets weg van Saigon.
Met een plannetje in de hand richting de tempel van Confucius. Na een dik half uurtje wandelen daar eindelijk toegekomen, maar jammer genoeg gesloten wegens renovatiewerken! Lap. Gelukkig was de Bao An Tempel vlakbij en die was ook meer dan de moeite waard. Ook eigenlijk knal hetzelfde als de tempels in Vietnam.

Dan teruggewandeld naar het station, want het slaapgebrek en het uurverschil (tis hier 6u vroeger) begon een beetje door te wegen. Treintje terug en dan nog een Mc Donalds binnengestapt voor het avondeten (toch maar geen risico nemen qua eten deze keer). Volgens mij zijn de Belgische Big Macs ook "made in Taiwan", want die smaakte net hetzelfde :)

Om 19u30 bed in gekropen en wat slaap ingehaald. En na een lekker ontbijt nu aan de computer mijn eerste berichtje aan het typen.

Straks ga ik nog den toerist uithangen met een tourbus die alle belangrijke dingen aandoet die ik gisteren nog niet gezien heb, en dan vliegtuig op richting Auckland! Als alles meezit nog eens 11u vliegen en nog eens 5 tijdszones verder. Jihaa!

Tot de volgende!

Kenneth

Geplaatst door Kenneth NZ 6:20 Gearchiveerd in Taiwan Tagged air_travel Reacties (0)

New Zealand, Here I Come!

Hier kunnen jullie mijn avonturen 'down under and to the right' volgen.

Welgekomen beste geïnteresseerden in mijn tripje naar Nieuw-Zeeland,

Op 11 mei vertrek ik op mijn 7 weken durende avontuur. Met de trein naar Schiphol, met het vliegtuig naar Taipei, een dagje later met alweer een vliegtuig naar Auckland, en dan, 3 dagen later, op 14 mei kan het Nieuw-Zeelandse avontuur van start gaan.

Hopelijk kunnen jullie dan hier mijn traject en belevenissen volgen (als ik er tijd voor wil en kan vrijmaken tenminste :) ) Maar ik zal mijn best doen!

De voorbereidingen zijn al vergevorderd. De outfit is al aangekocht, de planning voor de volledige reis zit ook al grotendeels in elkaar, nu alleen nog wat meer info verzamelen over alles en we kunnen vertrekken.

Jullie kunnen je trouwens ook abonneren op mijn reisblog. Als alles goed gaat, word je dan per mail verwittigd wanneer ik een nieuw onderdeel heb toegevoegd. Gewoon aan de rechterkant op "abonneer je" klikken en de instructies volgen!

Ik heb ook al enkele foto's van Nieuw-Zeeland hier gezet, zo heb je al een klein voorsmaakje van wat ik daar o.a. allemaal ga zien en doen! Hopelijk zal ik onderweg ook al wat eigen foto's kunnen uploaden.

Dus veel plezier met het volgen van mijn avonturen, ik zal jullie regelmatig op de hoogte houden!

Voila, nog exact een week en ik ben weg!

Kiwigroeten,

Kenneth

White_Island.jpg

Tongariro_..al_Park.jpg

Kaikoura1.jpg

Franz_Josef_Glacier.jpg

Mount_Taranaki.jpg

Milford_Sound.jpg

Geplaatst door Kenneth NZ 8:32 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged preparation Reacties (2)

(Berichten 46 - 49 uit 49) « Pagina .. 5 6 7 8 9 [10]