Een Travellerspoint blog

Wao-o-Tapu Thermal Wonderland, Rotorua Museum en Baths

Nog wat geothermische activiteit, Bathhouses en Spa's

sunny 17 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Opnieuw hetzelfde telefoontje gekregen ivm de White Island tour, alweer slecht weer... (Hoewel het hier stralend, kalm weer is, en ik gedacht had dat het wel zou doorgaan aangezien ik redelijk wat boekingen in de agenda had zien staan voor zaterdag...) Dus heb de hoop eigenlijk wel al opgegeven, zeker omdat het deze avond alweer hetzelfde liedje was... beslissing pas 's morgens om 8u... Yeah right.

Deze ochtend dus het vervolg van mijn programma in Rotorua. Ik had er sowieso 3 dagen voor uitgetrokken, dus tot nu toe was het wachten op White Island nog perfect in te plannen. Vanaf morgen niet meer.

Heb opnieuw in camper Kowhai geslapen, batterijen van gsm's en fototoestel waren allemaal opgeladen, dus er was niet onmiddellijk meer nood aan een hostel.

First stop was Wai-o-Tapu Thermal Wonderland, en een Wonderland was het wel! In Rotorua was er geen wolkje aan de lucht, maar Wai-O-Tapu ligt 20km verder en net aan de afslag begon het enorm mistig te worden (stoom door combinatie van de dauw met de warme ondergrond en het hete water in de bronnen). Dus bij het binnengaan van het domein was alles in een dichte mist gehuld, zodat je eigenlijk weinig van de dingen kon zien. Beetje surrealistisch en onaards allemaal, echt wonderland. Heb dan het eerste deel van de tour kunnen doen, want om 10u15 barst de Lady Knoxx Geyser altijd uit, en die ligt een eindje buiten het domein.

Nu, die geiser barst altijd stipt om 10u15 uit, omdat er een medewerker van het park er 300 gram waspoeder inkapt, waardoor de druk zo hoog wordt, dat die wel moet uitbarsten. Dus echt natuurlijk is het niet, maar het was wel mooi om te zien, ook al was die veel kleiner dan de Pohutu-geiser van gisteren. En toen ik terug naar het domein ging, was de rook om je hoofd verdwenen, en kon je alles veel beter zien. Mooi geothermisch domein ook. Veel verschillende kleuren, en hier ook eindelijk uitleg gekregen welke stoffen voor welke kleuren zorgen. En vlak naast het domein ook de meest actieve Modderpoelen gezien. De vorige waren nogal redelijk kalm in vergelijking met deze. De modder werd soms 3m ver gespoten, en de ballustrade om de mensen om een afstand te houden, zat vol modderspatten.

Ondertussen heb ik wel genoeg van al die geothermische activiteit hier. Niet onlogisch aangezien ik dan ook alles gezien heb wat er maar te zien valt op dat vlak. Dus dan maar terug gereden naar Rotorua, want had nog een gratis voucher voor het Rotorua Museum (gekregen bij de boeking bij Mitai Maori Cultural Experience). Dat museum was vroeger een Bath House, waar mensen speciaal kwamen baden in water en modder uit de minerale bronnen uit de streek. Was wel interessant, zeker de kelder waar heel het buizensysteem nog redelijk goed bewaard was gebleven. En een oud douchesysteem, waar je langs alle kanten met water werd besproeid (dat de huidige doucheontwerpers blijkbaar opnieuw herontdekt hebben, bestaat al meer dan 100 jaar...)

Na al die geothermische activiteit en badhuizen en zo, heb ik dan maar besloten dat het tijd was om alles zelf maar eens uit te proberen en mij een hele namiddag en avond in minerale wateren te begeven. Eerste bad waren de Blue Baths, een oud badhuis, in Spaanse Missiestijl, mooi gerenoveerd in een authentiek decor. Lekker warm water. Heel mooi en relaxerend.

Tweede verwennerij was de Polynesian Spa, een wellness-resort/kuuroord langs de kant van Lake Rotorua, waar je zeven verschillenden baden had, allemaal een verschillende temperatuur, twee verschillende watersamenstellingen, mooi decor en zicht op het meer, in de openlucht allemaal. Prachtig! Heb daar 3 u in liggen weken, van een bad in het andere gesprongen, echt ontspannend. Ben daar ook aan de klap geraakt met ne local, die woont in Rotorua, Russell. Was best wel interessant want die allemaal te vertellen had. En vergelijkingen maken met Belgie enzo. Zijn vrouw Catherine was er ook bij, heel vriendelijke dame. Heel gewone, maar supersympahtieke mensen. Hij heeft me trouwens ook het Zuiderkruis laten zien, de tegenhanger van onze Poolster (want die kan je niet zien vanaf hier). Vond ik wel tof. Hij heeft me ook de contactgegevens van zijn ouders gegeven, die in New Plymouth wonen, bij Mount Taranaki, en die ook graag travellers zoals ik ontvangen, dus zal ze zeker eens contacteren wanneer ik in de buurt ben. Toen de pools gingen sluiten, hebben ze me ook nog getrakteerd om een milkshake, een traditie van hen: na de pools altijd ne milkshake; dus dat kan je niet weigeren he. Was lekker, limoensmaak.

Ben nu trouwens opnieuw ingecheckt in het hostel, dat heeft me de kans gegeven om mijne was ne keer te doen. Dat moet ook gebeuren he. Hun machines waren wel out of order, dus heb alles met de hand moeten doen, maar zo erg was dat niet. Hopelijk is alles droog tegen morgenvroeg, enja, anders ist voor in de campervan he.

Plan was om vanavond eens te gaan zien in een bar, aangezien het zaterdagavond is, maar ben toch wel redelijk moe van in die spa, dus ga toch direct bedje in kruipen denk ik. Morgen reis ik waarschijnlijk verder naar het zuiden, richting Taupo en het Tongariro National Park, met o.a. Mount Doom uit Lord of The Rings! Eigenlijk is de speeltijd nu wel voorbij, de voorbije 10 dagen waren opwarmertjes voor het echte werk! O.a. De Tongariro Crossing! Hopelijk kan die doorgaan en speelt het 'slechte weer' me ook hier geen parten.

Ik zal trouwens via een reactie ook reageren op jullie reacties, dat maakt het wat makkelijker.

Cheers.

Geplaatst door Kenneth NZ 23:26 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged ecotourism Reacties (0)

Rainbow Springs , Te Whakarewarewa, Waimangu en Mitai

Maori's, geothermische activiteit, en Kiwi's!

sunny 19 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Die ochtend zoals verwacht, het telefoontje dat de White Island tour gecancelled werd door alweer 'poor wheather conditions'. (Was verwacht omdat ik op hun inschrijvingenblad maar twee namen had zien staan die dag).

Maar geen nood, had mijn back-up-plan al klaar, er stonden genoeg andere leuke dingen op het programma.

Ik ben eerst naar het Rainbow Springs Nature park gegaan, waar ze allerlei inheemse dieren en plantensoorten hadden samengebracht. Dat was wel interessant omdat ik nu eindelijk weet hoe die vogels heten die ik altijd op mijn tochten tegenkom, en welke planten ik allemaal zie. Maar het beste van al was de Kiwi-encounter, in datzelfde park. Ze hebben daar een project om de overlevingskansen van de Kiwi's in het wild te verhogen (eieren gaan zoeken en in het centrum laten uitbroeden en de kleintjes laten opgroeien tot ze groot genoeg zijn om zich tegen hun vijanden te kunnen verdedigen), en daar heb ik voor het eerst echte, levende, en zeer actieve Kiwi's gezien, van heel dichtbij. Ze hebben daar een soort indoor biotoop gecreeerd en de dag en nachtcyclus omgedraaid, dus die beestjes waren heel actief op zoek naar eten. Was heel plezant om dat te zien, leuke beesten ook, hoe die rondlopen. Grappig. Eentje was zelfs met zijn snavel naar mij gericht, mij aan het 'snuffelen', want zien doen ze niet al te goed, maar ruiken des te beter. Heel plezant en leerrijk was dat.

Vandaar richting 'Te Whakarewarewa', een Maori-dorp, (en dat is de verkorte naam, de volledige ga ik jullie besparen), waar er net een begrafenis aan de gang was. Dus heb een hele hoop Maori samen gezien. Het leek wel vrij Westers. Allemaal in het zwart en met een lijkwagen enzo... Alleen de ceremonie in hun gemeenschapshuis zal wel anders geweest zijn, maar daar mocht ik niet bij zijn. Dorp zelf was niet zo speciaal, maar wel gezien hoe ze hun kledij maken van een plant die wat lijkt op ne sanseveria. Ook de Pohutu-geiser vlak naast het dorp zien uitbarsten, dat was wel spectaculair. Tot 20m hoog.

Vandaar naar de Waimangu Vulcanic Valley, het mooiste geothermische deel dat ik tot nu toe gezien heb. Hell's Gate was wel tof, zeker omdat het de eerste keer was dat ik zoiets zag, maar dit was veel mooier. Een lange wandeling leidde langs verschillende bubbelende craters, modderpoelen etc. met tal van verschillende kleuren erin, afhankelijk van de verschillende chemische stoffen die erin zaten. Oranje, geel, groen, een mooi kleurenpallet. Ook een natuurlijke miniatuurversie van de 'Pink en White Terraces', dat wereldwonder dat vernield werd door de Tarawera -vulkaanuitbarsting van 1886. Heel mooi.

Die avond heb ik een Maori Cultural Experience geboekt bij de familie Mitai. Dat was ook heel interessant om het allemaal eens live te zien. Ok, het is wel commercieel, maarja, het originele ga ik hier toch niet tegenkomen.
Op hun domein kwamen er krijgers van een rivier afgedaald in hun 'War Canoe', compleet uitgedost met oorlogskreten en al, was er een Haka War Dance, uitleg over hun tatoeages (o.a.in hun gezicht en zo), en zang en dans enzo. Heb er een paar filmpjes van, als het lukt zal ik ze online zetten. Was een mooie show. Na de show kregen we een traditionele Maori maaltijd of Hangi voorgeschoteld, lam en kip en Sweet potatoes enzo, allemaal gekookt in de stoom van een geothermisch gat. En vreemd genoeg, en gelukkig, stonk het eten niet naar rotte eieren, hoewel het een hele tijd in die zwavelgeurstoom had liggen pruttelen. Maar het was wel heel lekker! Ben blij dat ik die experience heb kunnen meemaken.

Geplaatst door Kenneth NZ 23:56 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged educational Reacties (1)

Geen White Island, Rotorua dan maar!

"the White Island tour has been cancelled"


Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Om 7u00 wakker geworden, een uur vroeger dan gepland, maar dat zal door de spanning geweest zijn zeker.
Even naar buiten gekeken en... Yes, blauwe lucht, geen zuchtje wind... De tour zal zeker doorgaan!
En dan om 7u30 ging de telefoon "we regret to inform you that the white island tour of today has been cancelled".
Noppes dus.

Ik naar hun bureau voor wat meer uitleg waarom het geannulleerd was, want wou dat wel weten. Dacht eerst dat er te weinig boekingen waren, dat kan wel, aangezien het low season was. Daar aangekomen was er ne kerel bezig met ne lijst van mensen aan het afbellen om te annuleren, dus te weinig kandidaten kon het niet zijn. Blijkbaar zat het slechte weer van gisteren er wel voor iets tussen, want voor de kust had een "barge" zich ontwikkeld (rough seas), waardoor een geen enkele boot de haven kon verlaten... Jammer, maar helaas. Heb dan maar gereserveerd voor de volgende dag (morgen dus), dat als het dat lukt, dat ik dan wel terug naar Whakatane kwam rijden. (alleen was ik de 2e persoon op dat inschrijvingenblad, en is het nu best mogelijk dat er morgen gewoon wel te weinig boekingen zijn... eens zien wat ze dan 's avonds zeggen bij het telefoontje...) Maar heb ook gezien dat zaterdag goed vol stond, dus die mogelijkheid bestaat ook nog.

Dus dagje overgeslagen op mijn planning en doorgereden naar Rotorua, een actief vulkanisch/geothermisch gebied.

Eerste afslag op de weg ernaartoe was Lake Okataina, voor een korte (want heb wel al genoeg gewandeld de laatste dagen!), maar mooie wandeling langs een prachtig meer, ongerept, midden in de bossen, en niemand anders daar te zien. Geweldig.

Volgende halte op het parcours was Tikitere, oftewel Hell's Gate. Een gebied vol met kokende, bubbelende modderpoelen, met zwavel en wat hebt ge nog allemaal. De naam Hell's Gate was wel toepasselijk. Alleen heeft het gebied de nare eigenschap om naar rotte eieren te ruiken (door de zwavel). Ik had het al geroken in Ngawha springs thermal pools in het noorden, en hier nu opnieuw. In het begin stinkt het wel fameus, maar na een tijdje went het wel. Maar best wel interessant om zien, want blijkbaar zit de magma van de aarde hier maar 2.5km onder de grond.

Vandaar naar Okere Falls, waar een rivier met donderend geraas en enorme kracht zich door een paar meter breed gat probeert te wringen. Toevallig gingen daar net een paar rafters passeren, dus even blijven kijken naar het spektakel, en dat loonde wel de moeite. Toen de raft de waterval afging, dook het volledig onder water, passagiers ook, en toen het uit de witte, kolkende massa sprong, werd er een uit de raft gekatapulteerd. Die kon zich nog net vastklampen. Lachen!

Vandaar naar the buried Village, waar een dorp door een vulkaanuitbarsting in 1886 volledig van de kaart werd geveegd, en waar ook Roze en Witte 'Terraces' (Kiezelsteenafzettingen die trapsgewijs omhoog gingen tot +-250m, naart schijnt een van de wereldwonderen, zelfverklaard door de Kiwis alvast, door verwoest werden. Niet echt spectaculair, de Village, maar de foto's en de verhalen van de gebeurtenissen rond de uitbarsting waren dat wel.
Ook nog een 30m diepe waterval op dat domein, ook mooi.

Die avond ingecheckt in een jeugdherberg, in een echt bed slapen is eens iets anders. En voor de verandering eens zelf gekookt, spaghetti, we moeten het ons toch niet al te moeilijk maken he ;) het blijft uiteindelijk vakantie!

En na een korte wandeling door Rotorua stad, opnieuw achter de pc gekropen voor wat foto's en een blogartikel of 2!

Heb bovendien nu ook opnieuw telefoon gekregen i.v.m. de White Island tour, en ge moogt eens ene keer raden welk zinnetje ze gebruikt hebben... "the skipper has decided to hold off his decision until tomorrow 8 AM..." M.a.w. niks dus. Maar geen nood, Plenty of stuff to see and do here in Rotorua!

Goodnight y'all.

Geplaatst door Kenneth NZ 2:59 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged tourist_sites Reacties (4)

Hahei Beach, Hot Water Beach en Mount Maunganui

Cathedral Cove, geen hot water, en prachtig zicht over de baai van Tauranga

semi-overcast 18 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Die ochtend stond er in Whitianga, waar ik geparkeerd had voor de nacht, een stevige zeebries, en toen ik de koffer van Kowhai opende, ontsnapten er onmiddellijk 3 plastic zakjes, meegevoerd door de wind. Spurtje erachter, maar kon er maar eentje meer te pakken krijgen, en hoe dan nog, telkens als ik er bijna was, schoot dat zakje alweer wat verder... Ge kent dat wel. Eentje dus kunnen pakken, en een beetje applaus gekregen van een local, die net naar zijn werk ging. Het moet inderdaad nogal grappig geweest zijn. Naja, ik had dan toch mijn ochtendgymsnastiek weer gehad.

Kort ritje naar Hahei beach, waar er, dankzij de wind, een nogal redelijk stevige branding was. Mooi om te zien, zeker aan zo'n mooie kust. Na een korte wandeling kwam ik aan bij Cathedral Cove, een grot op het strand, redelijk hoog, uitgesleten door de zee, waar je gemakkelijk door kon lopen. Op google images moet je er normaal gezien wel makkelijk foto's van vinden. Wel tof om te zien. Op Gemstone bay, een strandje daar vlakbij, zou je makkelijk halfedelstenen moeten vinden, maar daar heb ik enkel grote stenen, rotsen en planten gezien... misschien in het water, maar de zee was iets te wild om in te zwemmen, en het was bovendien wat te fris ook!

Volgende stop was Hot Water Beach, waar je, door de geothermische activiteit, makkelijk een put kon graven op het strand, en waar er warm water naar boven kwam borrelen en je daar een warm bad in kon nemen. Klonk veelbelovend, maar door hoogtij was net dat deel van het strand afgesloten en dus onbereikbaar. Jammer maar helaas. Dus snel weer door, richting Tauranga en Mount Maunganui.

Tauranga is een grotere stad dan wat ik tot nu toe buiten Auckland ben tegengekomen, dankzij een grote haven. En dat merk je wel aan het drukker wordende verkeer. Vlakbij Tauranga ligt Mount Maunganui, ook een uitgedoofde vulkaan veronderstel ik, of toch ontstaan door vulkanische activiteit, waar heel wat locals naar boven joggen (toch wel een redelijke hoogte, met ferme hellingsgraad). Ik dan, in tegenstelling tot alle joggers, op mijn gemak, met mijn rugzakske met mijn fles water en wat fruit erin naar boven gewandeld, waar ik heel mooi uitzicht had op de stad beneden, en de omliggende baaien. Heel mooi!

Hier is een link naar een foto van de Mount:
http://www.davidwallphoto.com/images/%7B6350F302-3224-4641-AF56-5B3C70CBC8E9%7D.JPG
Dan kunnen jullie zien wat voor een uitzicht ik gehad moet hebben. Daar was het trouwens beter weer dat die ochtend, waar het grijs en winderig was. Daar, amper 150 km meer naar het zuiden, scheen de zon door de wolken en was de wind gaan liggen.

Daarna ben ik doorgereden naar Whakatane, want de dag daarna had ik een tour geboekt om naar het White Island te gaan. De meest actieve vulkaan van NZ, op een aantal km van de kust van Whakatane. Bij de boeking stond ook duidelijk vermeld dat de tour doorging, als de weersomstandigheden het toelieten (want er is geen steiger op het eiland en de boot moet aanmeren op het strand en in een ontstuimige zee is dat niet mogelijk), wat volledig te begrijpen is. Daarom belt de organisatie iedereen de dag ervoor op met de bevestiging of het doorgaat of niet. Het was dus vol spanning afwachten, des te meer omdat het heel winderig was, en de zee er niet echt al te rustig uitzag... Rond 19u dan het verlossende (?) telefoontje "the skipper has decided to hold off his decision until tomorrow morning 8 AM". Ja, nog niks zeker dus...

Dan maar een pizza gaan eten en een Guinness gaan drinken in een Irish Pub in Whakatane. (en heb die niet volledig opgekregen... ge moet ni vragen wat voor een stevige pizza dat was als ik die zelfs niet opkrijg. Of lag het aan de Guiness? Da kan ook ...)

Die avond ook nog naar de cinema geweest! Ge moet dat hier ook eens gedaan hebben he. Iron Man. Best wel entertainend.

En dan gaan slapen, op een grote parkeerplaats bij een grootwarenhuis (wegens geen camperparking gevonden, en te tam om te zoeken ook), wachtend op het beslissende telefoontje voor de White Island Tour de volgende dag...

Geplaatst door Kenneth NZ 21:25 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged automotive Reacties (0)

FOTO'S !!!

Eindelijk gelukt...

sunny 16 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

Hallo iedereen!

Ik heb eindelijk een computer gevonden waar ik mijn fototoestel op kon aansluiten, dus hier zijn de eerste foto's!
(ik zit daarmee al onmiddellijk aan 60% van mijn maandelijkse uploadcapaciteit, dus ik zal er spaarzaam mee moeten zijn)

De eerste is eentje van mijn vanop Rangitoto Island, met Auckland op de achtergrond. Zoals ge ziet, het was geod weer!
P1000062.jpg

Tweede is op Cook's beach in Northland. Op het strand, met grote Pohutukawa-bomen.
P1000112.jpg

Op de derde ben ik in het zonnetje aan het ontbijten in Waipoua Kauri Forest, en achter mij zien jullie Kowhai!
P1000120.jpg

Hier zien jullie een stukje landschap van het Coromandel Peninsula (Northland was vergelijkbaar)
P1000167.jpg

En deze is vandaag genomen, toen ik me even in het zonnetje legde aan Lake Okataina. En deugd dat dat deed! :) Iemand jaloers?
P1000196.jpg

Enjoy!

Geplaatst door Kenneth NZ 21:15 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged photography Reacties (4)

(Berichten 36 - 40 uit 49) « Pagina .. 3 4 5 6 7 [8] 9 10 »