Een Travellerspoint blog

Whale Watching in Kaikoura

Potvissen gaan bekijken

semi-overcast 11 °C
Bekijk New Zealand op Kenneth NZ's reiskaart.

s' Ochtends wat ontbijt gaan halen in de plaatselijke supermarkt, en dan ontbeten op een bankje aan het strand, in het zonnetje, tussen de bomen, met het geluid van de branding en hongerige meeuwen. Een mens kan minder interessante plaatsten bedenken om zijn croissants, banaan, chocolade en smoothie te verorberen.

Daarna naar de zeehondenkolonie op het einde van het Kaikoura-peninsula gaan kijken, en de beestjes liggen daar echt dicht tegen de parking te relaxen. Tot op een goeie 10m kunnen naderen, tot ze een beetje ongerust werden, en aanstalten maakten om te vertrekken, maar uiteindelijk toch bleven liggen toen ik wat meer afstand nam. Maar dichter dan dit was ik nog nooit geweest. Heel mooie beestjes ook, met hun vacht, vin-achtige pootjes, en snorharen.

Daarna in het stadje mijn mails wat gaan checken, en ondertussen is ook de hele vliegtuigproblematiek opgelost. Ik vlieg gewoon twee dagen later dan verwacht terug, alle afspraken thuis zijn verplaatst, dus er was geen nood meer aan het zoeken van een oplossing via omwegvluchten en dergelijke. Een gratis upgrade naar business-class is niet gelukt (kan het nog altijd proberen op het vliegtuig zelf :) ), maar mijn gezaag :) heeft er wel voor gezorgd dat ik gebruik mag maken van de VIP-lounge in de luchthavens van Auckland en Taipei! Juih. Beetje de toerist gaan uithangen tussen alle zakenmensen. Hehe.

Dan gaan lunchen bij Whale Watch Kaikoura, waar ik in de namiddag mee walvissen ging bekijken. Rond 13u dan een filmpje bekeken over walvissen, en de potvissen die we gingen zien (in het Engels heten ze "Sperm Whale", waarom weet ik niet). Dan bus op naar de haven en boot op richting walvisland. De kapitein heeft via de hydrofoon redelijk snel het geluid van een potvis opgevangen, en toen we daar aankwamen, was de walvis zich net aan het klaarmaken om te duiken, dus konden we juist de typische staart-beweging zien die die walvissen enkel maken wanneer ze weer in de diepte verdwijnen voor ongeveer 45 minuten. De walvissen blijven maar 5 a 10 minuten boven water op zuurstof op te slaan en duiken dan onder op zoek naar voedsel. Dus die walvis gingen we zeker binnen het half uur niet meer terugzien.

Hier is een foto van de staart-beweging. Ik heb die foto niet genomen, maar heb wel een filmpje, maar ik kan dat hier niet op posten anders is mijn limiet onmiddellijk vol. Da's iets voor thuis!

Kaikoura1.jpg

Redelijk snel erna werd een andere walvis gezien, en die hebben we wel wat langer kunnen bewonderen. Hoe hij ademt en dan opnieuw uitademt en de typische fontein spuit. Mooi.

P1010007.jpg

Wanneer die onderduikt, daar heb ik een filmpje van.

Daarna opnieuw koers gezet naar de eerste walvis, en die ook nog eens gezien hoe die boven water ademt en opnieuw onderduikt. Dus eigenlijk redelijk veel geluk gehad en toch drie keer de typische staart-beweging gezien die die dieren enkel maken wanneer ze onderduiken. Heel mooi hoe dat beest zich strekt, nog een keer diep inademt, zijn rug kromt en zijn staart recht, en dan rustig naar onder zakt. Geweldig.

Onderweg ook nog redelijk veel dolfijnen gezien, en zeehondjes en albatrossen, en dan terug koers gezet naar de haven. Wat ik trouwens op mijn vorige post vergeten ben: Toen we terugkeerden naar de haven na het zwemmen met dolfijnen hebben we op de weg terug ook een Bultrug-walvis gezien, niet van dichtbij, want daar had de boot geen vergunning voor, maar toch op een mooie afstand. Een geweldige afsluiter was dat, echt de kers op mijn verjaardagstaart :)

Daarna dan bij een koffie wat gezocht wat ik kon doen tijdens de twee dagen die ik nu extra heb, en dan de ferry terug naar het Noordereiland geboekt. Het Zuidereiland is qua landschap wel het mooist, maar heb hier alles gezien, dus kan ik nu terug naar het Noorden, en dan zien wat ik daar nog kan doen...Misschien nog een laatste poging om naar het White Island te gaan? Wie weet.

Nu nog iets vinden om te eten en dan koers naar Picton, waar morgenvoormiddag mijn ferry vertrekt! Weg van het prachtige Zuidereiland, met mijn hoofd vol prachtige herinneringen van alle prachtige landschappen en dingen die ik hier heb uitgespookt.

Geplaatst door Kenneth NZ 18:04 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged ecotourism

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint